Od 13. 12. 2014 mají povinnost všichni výrobci potravin a pokrmů vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování podle směrnice 1169/11 EU
1. obiloviny (1.1 pšenice, 1.2 žito, 1.3 ječmen, 1.4 oves, 1.5 špalda, 1.6 kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)
2. korýši a výrobky z nich
3. vejce a výrobky z nich
4. ryby a výrobky z nich
5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6. sójové boby a výrobky z nich
7. mléko a výrobky z něj
8. skořápkové plody a výrobky z nich (8.1 mandle, 8.2 lískové ořechy, 8.3 vlašské ořechy, 8.4 kešu ořechy, 8.5 pekanové ořechy, 8.6 para ořechy, 8.7 pistácie, 8.8 makadamie a výrobky z nich)
9. celer a výrobky z něj
10. hořčice a výrobky z ní
11. sezamová semena a výrobky z něj
12. oxid siřičitý a siřičitany ( v koncentracích vyšších než 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2)
13. vlčí bob ( lupina) a výrobky z něj
14. měkkýši a výrobky z nich
Odvolání na legislativu: EU-2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR- vyhláška 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10