DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Seznam alergenů

Od 13. 12. 2014 mají povinnost všichni výrobci potravin a pokrmů vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování podle směrnice 1169/11 EU

1. obiloviny (1.1 pšenice, 1.2 žito, 1.3 ječmen, 1.4 oves, 1.5 špalda, 1.6 kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)

2. korýši a výrobky z nich

3. vejce a výrobky z nich

4. ryby a výrobky z nich

5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6. sójové boby a výrobky z nich

7. mléko a výrobky z něj

8. skořápkové plody a výrobky z nich (8.1 mandle, 8.2 lískové ořechy, 8.3 vlašské ořechy, 8.4 kešu ořechy, 8.5 pekanové ořechy, 8.6 para ořechy, 8.7 pistácie, 8.8 makadamie a výrobky z nich)

9. celer a výrobky z něj

10. hořčice a výrobky z ní

11. sezamová semena a výrobky z něj

12. oxid siřičitý a siřičitany ( v koncentracích vyšších než 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2)

13. vlčí bob ( lupina) a výrobky z něj

14. měkkýši a výrobky z nich

Odvolání na legislativu: EU-2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR- vyhláška 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10

 

aktualizováno: 21.12.2020 08:54:02